No és cap novetat que les festes majors de poble son una passada. Tothom n’és conscient, existeixen samarettes que ho confirmen i fins i tot solen ser notícia a la tele i la ràdio. Però aquesta és un xic diferent.

Aquest estiu vam anar a les Festes Majors de Vilamacolum. No Vilacolum, ni Vilajuïga, ni Viladecans, ni Viladamat, ni Vilafant. VilaMAColum és un poble a l’Alt Empordà, comarca que destaca per les seves originalitat en noms de viles. Tenim certs amics que destacaven aquest festa major com quelcom especial, alguna cosa fora de seria, una festa major remarcable. Així que, per la vostra interès, ens vam agafar la rinyonera, els cèntims i la set i vam anar al fantàstic poble de Vilamacolum.

I la diferència del poble ja es marca des de la carretera on el retòl és en majúscules, quan Vilcolum s’escriu en minúscules. No en un retòl específic, sinó a tots els retòls que indiquen el poble. Aquí ja es desmarques dels seus veïns. A l’entrada del poble tenen un cartell de tràfic molt gran on demanen “Prudència, Si us plau”, ja que el poble respira pau i bon rotllo i així ho volen conservar.

Bé, ens llencem a la festa amb l‘Orquestra Aquarius, seguit per Orquestra MitjaNit i veiem que aquí la gent va del mateix rotllo. Molt bon ambient, gent de tota la província, temazo darrera temazo i la barra es converteix en el principal escenari de ballar, ja que la fan reforçada amb caixes de pomes.

Però és quan ens comencem a fixar amb els atributs, que ens adonem que ens espera un gran “Xow”, com diuen a l’Alt Empordà. Disposen d’una senyera que cobereix completament el municipi de l’Abre Sec, un pirulu amb, una traca de foc, una sirena i una llum d’emergència de les antigues ambulancies. I a sobre el pirulu tenen un aspersor de jardí que comença a donar frescor quan comenci a sortir el sol. Perquè no com a altres pobles, a Vilamacolum hi ha mùsica fins les 08.00h. i ja fa força calor!

Així doncs decidim que ens hem de quedar fins el final, ja que ens esperava una sorpresa. A part de les múltiples sorpreses que mostrava l’organització a traves d’una pantalla darrera la barra, a les 08.00h. i com a cloenda regalen donuts a “dojo”! Si senyor, a Vilamacolum premien els més borratxos amb un esmorzar. Com aquell que s’endu una copa per haver fet més gols, aquí t’endurs un donut per haver begut moltes copes! Com no podia ser d’una altra manera, varem recollir el nostre premi i tranquilament varem anar a descansar al cotxe abans de reprendre el viatge a casa.

Festa Major Vilamacolum

Festa Major Vilamacolum